Biografi

Nordman

1991-1993
Håkan Hemlin och Mats Wester möttes i en studio i Hjorthagen 1991. Håkan var där med sitt hårdrocksband Bye Bye för att spela in en demo till en promotion-CD.
Mats hade under några år experimenterat med att blanda folkmusik och pop och sökte en sångare till projektet. Han frågade Håkan om han var intresserad att testa lite, det var han. Experiment påbörjades och efter ett par träffar tillkom embryot till det som skulle bli låten ”Förlist” med text av Lars Sahlin. Efterhand tillkom ytterligare demos och Py Bäckman tillfrågades om att skriva texter. Det resulterade då i låtar som ”Vandraren”, ”Laglöst land” och ”Ännu glöder solen”. Hösten 1993 var det dags att kolla om något skivbolag ville göra en skiva med den nya helt okända gruppen Nordman.

Nordman
1994

Sonet Grammofon visade intresse och skrev skivkontrakt med Nordman. Därefter påbörjades arbetet med första albumet. I februari 1994 släpptes första singeln ”Förlist”. Albumet släpptes i slutet av april samma år. Redan efter fyra veckor hade albumet noterats för guldskiva (som vid den tiden var 50 000 ex.). Den andra singeln ”Vandraren” gick direkt upp på sommartoppens förstaplats, och förblev där hela sommaren. Under sommaren passerade albumet även gränsen för platina (100 000 ex). Innan året var slut hade man passerat 3 x platina. Nordman turnerade i Sverige mer eller mindre nonstop under ett års tid. Två singlar till släpptes från albumet, ”Laglöst land” och ”Ännu glöder solen”. Den senare hamnade 1:a på Svensktoppen i början av 1995.

Ingenmansland
1995-1996

Redan året efter debutskivan spelas den andra skivan in. Den 22 november 1995 släpptes albumet ”Ingenmansland”. Den förhandsbeställdes i över 100 000 ex. vilket innebar platina innan plattan ens var släppt. Låten ”Be mig” blev en hit på radion. Våren 1996 åkte Nordman på en stor Ishalls-turné med final på Cirkus i stockholm. Konserten på Cirkus spelades in och sändes av TV4 men gavs även ut som köpvideo. Somarturnén bestod i festivalspelningar landet runt.

Här och nu
1997

Våren och sommaren 1997 ägnades åt att skriva nytt material till ytterligare en platta. Hösten 1997 spelades albumet ”Här och Nu” in. Den blev klar senare under hösten och släpptes i november samma år. Även det här albumet var förhandsbeställt i över 100 000 ex. Alltså platina även det. Promotionarbete gjordes under november-december. I januari 1998 tar Nordman ”generalpaus”.

Anno 2005
2004-2005

Det skulle ta hela sju år innan Håkan och Mats träffas igen. Vänskapen byggdes upp och ledde så småningom till en omstart av låtskriveri och studioarbete. Efter sommaren 2004 bestämde sig Håkan och Mats för att på allvar ta upp arbetet med Nordman igen. BonnierAmigo blev det nya skivbolag som kontrakterade gruppen. Det första officiella framträdandet var i Melodifestivalen 2005 med låten ”Ödet var min väg”. Nytt album spelades in under perioden januari-april 2005. Albumet släpptes den 27 april. Under sommaren 2005 turnérade åter Nordman i Sverige.

2006-2007
Nordman har åter gått in i studion för att skriva nya låtar till ytterligare ett album. Under november-december 2006 turnerade Nordman med Julgalan Norrland. En bejublad föreställning, där Håkan Hemlin bland annat bjöd på ett oväntat Motown-medley tillsammans med Brolle jr, Roger Pontare och Chris Lind iklädda vita kavajer! Under hösten 2007 turnerade Nordman på klubbar runt om i Sverige. Den 24 oktober 2007 släppte Nordman en ny singel ”Du behöver”.

Djävul eller gud
2008-2009

I början av januari släpptes radiosingeln ”Längtan” en duett med Jessica Andersson från kommande albumet ”Djävul eller gud”. Nordman medverkar i melodifestivalen med låten ”I lågornas sken” skriven av Lina Eriksson och Mårten Eriksson. I deltävling nummer 4 i Karlskrona den 1 mars kvalificerar sig Nordman till andra chansen i Kiruna som gick av stapeln veckan efter. Efter en spännande utslagningsmatch med Andreas och Carola och sen Suzzi Tapper går Nordman vidare till finalen i Globen. I finalen kom Nordman på en hedersvärd 6:e placering. Albumet ”Djävul eller gud” släpptes den 12 mars och noterades på 3:e plats på kommande veckas album-topplista. Singeln ”I lågornas sken” blev snabbt en radiohit.

Korsväg
2010

Nordmans 6:e album ”Korsväg” släpptes i februari 2010. Därefter gjorde bandet ett antal konserter.

2011
I början av 2011 tar Nordman tar paus igen. Senare på sommaren efter att Håkan varit på behandling för missbruk, tar de upp kontakten igen.

2012

Mats släpper en skiva tillsammans med Eric Bazilian från The Hooters. Bazilian & Wester gör ett antal konserter under sommaren med sitt band. Samma sommar turnérar Mats med bluesartisten Joe Bonamassa runt om i Europa. En DVD-spelas in i Wiens Operahus

Dance to the loop
2013
Under ett låtskrivnings session råkar Mats och Håkan skriva en låt som lät mer som souldisco är Nordman. Istället för att slänga låten lät de producera den i discoanda för att sen släppa låten ”Dance to the loop” på kul till sina Facebook-vänner.

2014
I februari 2014 släppte Nordman en akustisk skiva med favióritlåtar från tidigare skivor samt några nya låtar. Medmusikanter på skivan är pianisten Dani Strömbäck från Närpes i Finland och flöjtisten Claudia Müller, som spelat med Nordman sedan 1995.
Håkan gör ett projekt tillsammans med Jakob Gordin, en föreställning om ADHD och missbruk, ”Fragment ur två liv”. En föreställning som är riktad till både skolor, kommuner och näringsliv.
Boken om Håkans liv, en biografi som skrevs av Anders Tegnér. Boken heter ”Förlist -mitt liv som Nordman” släpptes senare under våren 2014.
Mats turnerar i USA med Joe Bonamassa under hösten.

Patina 150x150

Mats och Håkan:
Våra medarbetare genom åren
. Vi har haft förmånen att jobba med många duktiga musiker, låtskrivare, textförfattare och producenter mm genom åren. För att lyfta fram några speciellt viktiga personer bör nämnas bl.a medlemmarna i folkmusikgruppen Väsen: Micke Marin (viola), Olov Johansson (nyckelharpa) och Roger Tallroth (mandola och gitarr) Dessa tre herrar har medverkat på våra skivor från första början 1993 då våra första demos började ta form. Väsen var också med på våra turnéer under 90-talet. Deras sound och musikaltitet har satt stor prägel på Nordmans sound. Kolla in deras hemsida: www.vasen.se
Texten till vår allra första låt ”Förlist” skrevs av Lasse Sahlin, textförfattare och trummis. Lasse var bl.a en av medlemmarna i gruppen Toms Tivoli. ”Förlist” blev lite av nyckeln till vårt koncept och den låt som gav oss skivkontrakt på Sonet.
En annan för oss mycket viktig person är Py Bäckman, som skrev texter till våra låtar på albumen: Nordman, Ingenmansland, Här och Nu och Korsväg. Py var också med och körade med oss på vår stora ishallsturné 1996. Det finns ingen i det här landet som skriver texter och musik som Py, hon är bäst, så är det. Kolla in Py’s hemsida: www.pybackman.se
På de senaste albumen har vi fått hjälp av flera andra mycket duktiga textförfattare som: Danne Attlerud (Anno 2005), Lina Eriksson och Staffan Hellstrand (Djävul eller gud).
På skivbolagssidan är det framför allt Patrik Sventelius och Terje Engen på Sonet som bör nämnas. Patrik var A&R och Terje var VD när vi kom till Sonet 1993 och spelade upp våra demos. Tycke uppstod och kontrakt skrevs. Terje lär ha sagt de bevingade orden ”Om inte Förlist blir en hit, har vi begått tjänstefel”. Singeln Förlist släpptes tre gånger innan det blev en hit 1994.

Facebook

Spotify